O criză liniştită

Se spune – iar acesta este un adevăr axiomatic – că obişnuinţa este a doua natură. Aşa că noi, românii, dar nu numai noi, ne-am obişnuit cu această criză economico-financiară ce s-a instalat şi pe meleaguri mioritce de vreo doi ani, încât se consideră – absurd, nu? – că nici n-am mai putea trăi fără ea.

Aceasta, criza, este laitmotivul tuturor relelor şi nerealizărilor din societatea românească. Asta, evident, dacă nu-l punem la socoteală şi pe T.Băsescu. Mai ales că după unii chiar el ar fi generat criza de la noi. Uite-aşa, numai de-al dracului, ca un dictator ce este!…

Merge prost sistemul public de sănătate? Criza e de vină. Nu sunt bani, sistemul e subfinanţat. Ca şi când, pentru a menţine curăţenia în spitale sau pentru aprovizionarea cu materiale de strictă necesitate, ar fi nevoie de nu ştiu ce sume astronomice. Sigur că se poate şi cu ce avem acum, dar banul trebuie gospodărit cu chibzuinţă de către cei puşi în fruntea unor asemenea unităţi medicale. Altfel spus, incompetenţa duce nu numai la exodul medicilor în străinătate, dar şi al bolnavilor.

În învăţământ, în educaţie situaţia e cam la fel. Cei ce lucrează în sistem, cadre didactice şi personal auxiliar, îşi închipuie că prin greve vor contribui la un învăţământ de calitate. Efectul este invers. Motivaţia lor o constituie salarizarea proastă. S-a demonstrat că ei sunt împinşi de la spate de aşa zişii lideri de sindicat, pentru ca aceştia să-şi justifice funcţia şi banii. Oricât li s-ar mări lefurile profesorilor, calitatea educaţiei va fi aceeaşi. Trebuie umblat la reformarea sistemului din temelii. Până acum au fost doar cârpeli.

Dacă Guvernul vrea să facă o reformă constituţională, punând în practică voinţa celor ce au votat la referendumul din toamna trecută, iată, s-au găsit destui politicieni, evident, din opoziţie, care nu sunt de acord. Motivul? Criza. Păi ce, pe criza asta de modificarea Constituţiei ne arde nouă acum? Trebuie să ne gândim cum să ne protejăm averile acumulate timp de 20 de ani, tăind din atribuţiile ANI. După ce trece criza, mai vedem noi. Cum ar fi zis Mme de Pompadour: Apres moi, le deluge!

Reclame
Published in: on aprilie 26, 2010 at 11:24 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://scorpion36.wordpress.com/2010/04/26/o-criza-linistita/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: