Actorul si…pensia

De mai mule luni, cu mici intreruperi in campania electorala, se vantura problema unei noi legi a pensiilor, unica pentru toti cei care au dreptul atunci cand ies din activitate, pentru a elimina discrepantele existente acum intre diferitele categorii socio-profesionale datorate unor legi speciale nedrepte care au favorizat aceste discrepante.

Ieri, Guvernul a aprobat acest proiect de lege pe care urmeaza sa-l trimita in Parlament pentru dezbatere si aprobare. Dar ce a putut sa starneasca acest fapt, atat inainte cat si dupa discutarea in Guvern, si mai ales la unele televiziuni de nisa care, in lipsa de altceva, au gasit de cuviinta sa macelareasca aceasta initiativa legislativa, evident si cu ajutorul unor nechemati carora putin le pasa ca actualmente raportul intre pensia maxima si cea minima este de 100/1. Nu mai spun ca liderul PSD, Mircea Geoana, prostanac cum e, a declarat ca daca legea va fi votata in Parlament in forma prezentata de Guvern, PSD va depune o motiune de cenzura impotriva acestuia. El se face ca uita ca legea va trece dupa discutii si amendamente si nu prin asumarea raspunderii.

Revenind la forfecarea acestui proiect de lege in mass media, mi-a atras atentia, in mod cu totul neplacut, un actor ajuns la o varsta venerabila de peste 80 de ani, si care a ajuns un fel de arma de lupta a unei televiziuni impotriva Guvernului. Este vorba de actorul Ion Lucianc care, intre noi fie vorba, s-a bucurat de toate privilegiile – acordate de altfel tuturor artistilor, cu mici exceptii – si inainte de 1990, dar si dupa. Pentru ca in afara salariului de incadrare la teatrul respectiv, ei colaborau la televiziuni, radio sau jucau in filme artistice iar veniturile nu erau/sunt de neglijat, chiar si dupa iesirea la pensie. Sigur, pensia s-a calculat dupa salariul tarifar si alte venituri care intra in calcul.

Iar actorul nostru a jucat o dramoleta in trei acte, din care n-am prea inteles ce voia. Primul act a fost alaltaieri seara intr-un mic interviu la tv Antena3-Gica contra in care isi exprima nemultumirea in legatura cu noul proiect de lege a pensiilor, stiut fiind ca pensia lui nu va fi afectata. Al doilea act s-a petrecut ieri, intr-un alt interviu la domiciliul sau –  si ce domiciliu! – unde o duduie care se pricepe la toate ( la inundatii transmitea din mijlocul unui lac de vreo 20 m.p. cu apa pana la brau) il interoga asa sfioasa incat actorul a izbucnit in lacrimi, ca de altfel si soata sa care-i sta alaturi si care a trebuit sa renunte la 50 de lei din pensie ( cu atata depasea salariul mediu pe economie) pentru a putea lucra in continuare cumuland pensia cu salariul, dansa fiind tot actrita. Alaturi, de cealalta parte, pe canapea se odihnea distinctia acordata de statul francez, Ordinul Cavalerilor de Onoare.

In fine, al treilea act s-a consumat aseara chiar in studioul A3 la o emisiune realizata de un raspopit dar ce nu face el pentru a-i da satisfactie patronului, nimeni altul decat turnatorul cu patalama, Felix. N-am mai stat sa vad ce debita batranul actor, penibil in acest rol, si care la varsta senectutii, in loc sa stea acasa sa-si scrie memoriile sau sa se plimbe in Cismigiu, risca sa moara pe scena, cum de altfel i s-a intamplat cu cateva luni in urma cand i s-a facut rau chiar in timpul unui spectacol. Sa fie de dragul artei? Eu ma indoiesc, este mai degraba un mod de sacrificiu fara cauza. Pacat! O retragere discreta este de preferat unei morti eroice.

Published in: on februarie 11, 2010 at 1:28 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://scorpion36.wordpress.com/2010/02/11/actorul-si-pensia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: